Bitcoin SVINDEL

Bitcoin svindel og scams. Slik Bitcoinprisen har utviklet seg de siste årene er det nødt til å skje. Stor avkastning tiltrekker seg investorer, så vel som svindlere. Her skal jeg forsøke å ta for meg litt om de vanligste type svindler, om hvordan du unngår de og om hvem jeg TROR du kan stole på.

Falske Bitcoin markedsplasser

De siste årene har Internett, med sosiale medier i spissen blitt fylt av annonser og «artikler» om hvor du kan kjøpe Bitcoin til under markedspris. «Bli rik på 3 dager» og «spar 20% HER» har blitt en kjent del av både facebook-feed og instagram-feed. Selvfølgelig er det ingen som selger rabattert Bitcoin. Hvordan skulle det kunne være et levebrød? Det hele handler om å vinne din tillit eller pirre din nysgjerrighet nok til å prøve en falsk markedsplass.

Det er flere ting du kan se etter for å avsløre om en krypto-markedsplass er legitim eller ikke: 

  • HTTPS – https med en «S» betyr at trafikken til og fra nettsiden er kryptert og sikret. Jeg ville aldri handlet hos eller investert på en nettside som ikke benytter https. Det er en generell anbefaling og ikke bare hva angår Bitcoin.
  • Levetid – Det er flere måter å sjekke dette på. Gjør din egen research. Hvis markedsplassen dukket opp i forrige uke og samtidig lokker med priser «for gode til å være sanne», så er det som regel svindel. Det er nok seriøse aktører å kjøpe Bitcoin av. Du ikke trenger å prøve. Vær smart, vær forsiktig!
  • Betalingsalternativer – Vær kritisk til kreative betalings-alternativer. Paypal er ikke et godt alternativ når du skal kjøpe Bitcoin. Betaling med VISA fra seriøse leverandører er som regel et godt tegn, men ingen garanti.
  • Synet bedrar – At noe ser profesjonelt ut, betyr ikke at det er det. Ikke la deg påvirke av tilbudene og ikke start med å sammenligne priser. Start med å sjekke opp om markedsplassen er reell. Når du har gjort det, kan du heller sammenligne priser og tilbud etterpå.

Nettsider for Bitcoin svindel dukker opp hver eneste dag. Ikke at jeg har noen offisiell statistikk over det, men jeg tror det. De kaprer til seg noen kunder, og stenger igjen noen dager/uker/måneder senere. For så å dukke opp igjen i ny forkledning. Klikk HER for å lese om de markedsplassene jeg selv bruker.

Epostsvindel og phishing scams

Et veldig utbredt fenomen som ikke bare gjelder Bitcoin svindel og kryptovaluta. Epost-svindel har eksistert siden e-post ble mainstream. Der det er penger å tjene finner du også kjeltringer. Gode nettvett-regler er viktig. Ekstra viktig for alle som ønsker å benytte seg av kryptovaluta. Her får man en typisk epost med et knakende godt tilbud, eller en «viktig» beskjed i forkledning – tilsynelatende fra en seriøs aktør, kanskje en du allerede er kunde hos.

E-posten går som regel ut på å få deg til å oppgi sensitiv informasjon, utføre en handel, eller at siden du besøker infiserer datamaskinen din med virus.

Ønsker du å sjekke om tilbudet på epost var reelt kan du alltid besøke nettsiden direkte. Altså UNNGÅ å bruke linkene i e-postene du mottar. Hvis det er 70% RABATT finner du helt sikkert informasjon om det på forsiden.

Ponzi svindel

Den beryktede Ponzi-svindelen finner sin veil til kryptovalutaen også. Dette er den typiske fellen for alle som ønsker rask profitt. Her loves det gjerne at du «dobler investeringen din over natten» eller lovnader om at du skal «bli økonomisk uavhengig på under 2 uker». Det er selvfølgelig en Bitcoin svindel. Ponzi-svindler kan være vanskelig å oppdage. Det viktigste her er å ha med seg litt fornuft. Hvis de virkelig kunne doble en Bitcoin over natten, ville de vært mer enn fornøyd med å doble sine egne Bitcoin i fred og ro. Dette er bare mulig fordi flere og flere deltar. Ved å ta nye investeringer og fordele de ut over gamle kunder, får alle følelsen av at dette fungerer. En relativt kortvarig glede.

Ponzi-svindler er i stor grad avhengig av nye kunde-registreringer hele tiden. Som en pyramide er de avhengig av at fler og fler blir med. Derfor er ofte inntektskilden til de som deltar, nettopp å verve flere medlemmer. Å verve andre medlemmer i seg selv er ingen stor synd, men hvis det i hovedsak er slik inntektene oppstår så bør alarmen ringe. Dette er på en måte et bevis nok på at din investering i seg selv ikke holder. Vær kritisk og vær forsiktig.

Du kan lese mer om hvordan Ponzi-svindel fungerer HER (Wikipedia).

Cloud mining

Ikke alle som leverer cloud mining er svindlere. Dessverre er cloud mining bransjen hjemsøkt av svindel-sider som lover fantastisk fortjeneste, bare du sender de dine Bitcoin. Det store flertallet er alt for useriøse til at jeg noen gang hadde investert hos de.

På den ene siden lider de få seriøse i skyggen av alle svindlerne. På den andre siden lever alle svindlerne godt, i glansen til de seriøse. Så langt har jeg bare funnet 2 aktører jeg tørr stole på. 2 stykker blant hundrevis av nettsider.

Cloud mining er kort fortalt et spleiselag. Du kjøper en andel datakraft av en større mining-farm og lar profesjonelle aktører drifte og vedlikeholde miningen. Du mottar så fortjenesten til din andel datakraft etter at vedlikeholds og driftskostnader er trukket i fra. Enkelt å greit. På denne måten kan flere være med å mine, uten at det koster skjorta å komme i gang.

Når det gjelder cloud mining er det viktig å gjøre de samme forholdsreglene som nevnt over for å unngå Bitcoin svindel. Bruk nettvett! Sjekk om siden bruker HTTPS, sjekk hvor lenge de har drevet og se etter bevis for at de er ekte. Sjekk gjerne også opp selskapene bak nettsiden for å være på den sikre siden.

På denne bloggen kan du lese mer om mine erfaringer med cloud mining og kryptovaluta generelt.

Prøve cloud mining hos Hashflare?

HashFlare